Btw-verhoging 6% naar 9%

#

Verhoging btw van 6 % naar 9 %

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het lage btw-tarief geldt naast je dagelijkse boodschappen voor bijvoorbeeld de kapper, bloemen en water. Het kabinet wil de (juridische) overgang zo probleemloos mogelijk laten verlopen. De intentie van staatssecretaris Snel is dat de belastingdienst en ondernemers niet verstrikt raken in ingewikkelde overgangsproblematiek bij facturering in 2018 voor prestaties die in 2019 plaatsvinden.

Om het veranderingsproces van de btw-verhoging van 6% naar 9% zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de staatssecretaris aangekondigd dat de belastingdienst niet zal gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden. Dit betreft vooruitbetaling en vooruitfacturering van alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is. Bij toepassing van het kasstelsel (‘btw voldoen naar ontvangsten’, waarbij u dus de te betalen btw berekent over de inkomsten die in het tijdvak waarover u aangifte doet, daadwerkelijk zijn bijgeboekt op uw bankrekening of ontvangen zijn in uw kas) speelt dit probleem uiteraard niet. Daar is het de uitdaging om in staat te zijn het juiste btw-bedrag van 9% btw te kunnen betalen over de ‘ontvangen omzet’ in januari 2019.

De staatssecretaris noemt als voorbeelden van vooruitbetaling: tickets voor concerten en sportevenementen die pas in 2019 plaatsvinden, maar die dit jaar al worden betaald, en de stukadoor- en verfwerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar.

Ondernemers moeten zich goed voorbereiden op de tariefverhoging. Deze heeft impact op de (kas)administratie, facturatie en btw-aangifte. Onze software van Afas en Yuki is hierop al ingericht. Wij zijn er klaar voor.